Felsővályi Ákos (szerk.): A bravúr kötelező. A budapesti Piarista Gimnázium 1950 és 1991 közötti diákjainak emlékkönyve PPEK szám: 1156

A kötet bevezetőjéből: „Az 1717-ben alapított budapesti Piarista Gimnázium történetében különleges időszakot jelentettek az 1950 és 1990 közötti évek. A kommunista diktatúra alatt, a szerzetesrendek feloszlatása és az egyházi iskolák államosítása után ez az iskola 1950-től mégis működhetett budapesti Piarista Általános Gimnázium néven, hét másik katolikus gimnáziummal együtt. A korábban államosított piarista iskolákból a rend legkiválóbb tanárait gyűjthette itt össze, akik valódi «aranycsapatot» alkottak. Tanárok, diákok együtt vállalták a megkülönböztetést, a hátrányos helyzetet, néha az üldöztetést, és a továbbtanulás és a szakmai karrier korlátozott lehetőségeit, hogy a Pietas et litterae jelmondata szerinti képzést adják s kapják.

Az iskolai évkönyveket az igazgatók minden évben elkészítették, de a diktatúra nem engedte kinyomtatni (csak 1992-től kerültek újra kinyomtatásra). Ezeket az évkönyveket – sok éves késéssel, de bizonyítván, hogy az Egyház krisztusi alapítású, és a pokol kapui sem vesznek erőt rajta – hozzáférhetővé tettük az egykori diákságnak. Az évkönyvek szerkesztése során, látva azt a szellemi tőkét, melyet tanáraink munkájával, irányításával fölhalmoztunk, megszületett az évkönyveket kiegészítő eme tanulmánykötet vagy emlékkönyv gondolata, hogy megmutassuk a budapesti Piarista Gimnázium nagyszerűségét, és tisztelettel adózzunk felejthetetlen nevelőink előtt.

Az 1950 és 1991 között a pesti iskolában végzett közel félszáz (46) öregdiákot felkértünk egy-egy tanulmány írására, ezekből állt össze a kötet. A tanulmányok sokszínűsége (az eucharisztikus csodáktól a gépi fordításig, a mágneses monopólusoktól a latin igealakokig, a földrajzi nevektől az orgonák restaurálásáig...) is bizonyítja tanáraink magas szintű, különleges oktatói munkáját.

A kötetet olvasva látjuk, hogy a kegyes atyák munkája, áldozathozatala, szigora, szakértelme, törődése, vezetése, irányítása, türelme, példaadása nem volt hiábavaló. Balás Béla püspökkel (vagyis Beton atyával) együtt mondhatjuk: «Üzenem régi iskolámnak, minden magjuk-mondatuk belém épült, azóta ki is kelt és százszoros termést hozott (vö. Mt 13,8)» – mind hit, mind tudás dolgában.”

Kattintson letöltésre a "PDF", "DOCX", "EPUB" vagy "MOBI" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 17.911.528 Felsovalyi_Akos_A_bravur_kotelezo_1.pdf
DOCX 28.861.411 Felsovalyi_Akos_A_bravur_kotelezo_1.docx
EPUB 24.835.359 Felsovalyi_Akos_A_bravur_kotelezo_1.epub
MOBI 33.077.944 Felsovalyi_Akos_A_bravur_kotelezo_1.mobi