Székely László: Énekek éneke PPEK szám: 1189

Az Énekek éneke egy nagy hasonlat. Földi és égi szerelmet nem úgy állítja szembe, mint Tizian festménye, hanem a földi tükrében mutatja meg az égit. Tárgya Istennek viszonya az emberiséghez, de legkivált választott népéhez és a kiválasztott lelkekhez.
Az Énekek éneke – a „nagyon nagy dal” – az Isten szerelméről szól. Ó, hiszen féltünk már tőle eleget! Bokrok mögé bújtunk szent színe elől, s onnan dadogott elő vacogva a suta felelet: „Hallottam szavadat a paradicsomban, s megijedtem, mivel mezítelen vagyok; elrejtőztem tehát.” (Ter 3,10)
A fenséges gondolat: Istent szeretni is szabad, és Isten is szeret. Az Énekek éneke olyan vonzóan, kedvesen, feledhetetlenül és elhitetően állítja elénk ezt az igazságot, hogy megragad az emlékezetben, elbűvöli a képzeletet és lelkes visszhangot kelt a szívfalakon. Az Isten bensőséges egyesülésre törekszik a teremtményeivel, s azért féltékeny a népére, mert szereti és szívére várja. Ezt az Énekek éneke nyilatkoztatta ki leghatározottabban és legkedvesebben.
A nagy ének tehát a Teremtő és teremtmény szerelméről szól. Isten a vőlegény, szerelmese pedig az Ő Egyháza, vagy ha rész szerint vesszük, a kiválasztott lélek. Az Egyház, magasztos szertartásaiban és zsolozsmáiban legszívesebben a Boldogságos Szűzre alkalmazza az Énekek éneke szavait, s valóban a „Szentlélek mátkájáról,” a „kegyelemmel teljes Szűzről” nem is lehet szebben szólni, mint a halhatatlan dal szövegeivel.
Aki a szent könyvet a lelkiéletében hasznosítani akarja, ezt a két vezérgondolatot tartsa szeme előtt. Először azt, hogy a választott lélek valóságos szerelemmel szeretheti az Istent; másodszor pedig, hogy az Isten is nagyon szeret, választott lelkét nemcsak számon tartja, hanem jegyesének is tekinti, s legbensőbb egyesülésre hívja. A földi szerelmen mutatja be a szent szöveg az égi szerelem fokát.

Kattintson letöltésre a "PDF", "DOC", "EPUB" vagy "MOBI" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 611.517 Szekely_Laszlo_Enekek_eneke_1.pdf
DOC 160.768 Szekely_Laszlo_Enekek_eneke_1.doc
EPUB 82.874 Szekely_Laszlo_Enekek_eneke_1.epub
MOBI 67.157 Szekely_Laszlo_Enekek_eneke_1.mobi