Paul de Jaegher: A Jézus Krisztussal azonosult élet PPEK szám: 1181

A buzgó lelkek tökéletességre való törekvésében rendszerint két állomást különböztetünk meg. Nem mindig elég szembetűnő köztük az eltérés, olykor azonban határozottan felismerhető a kettő. Így mondhatnánk: a Jézussal való benső barátság és a Vele való azonosulás.
A lelki élet kezdetén a lélek elfogadja az isteni Mester hívását, érzi az isteni szeretetreméltóság gyönyörét és élvezi a folyton növekvő meghitt barátságot Kedvelt-jével. Hogy ez a bensőség egyre tökéletesebb legyen, Isten megajándékozza a lelket isteni jelenlétének gyakran sajátos, beléöntött érzelmével, melyet egyedül Ő képes adni. Drága, misztikus kegyelem ez, sok lélek boldog tulajdona, bár nem egyszer öntudatlanul. A lélek ilyenkor eleven szentségtartónak érzi magát, ahol a Mester székel s a lelket bizalmas és gyönyörűséges társalgásra hívja.
Ez a meghittség idővel olyan szorossá válhat, hogy fokozatosan a Krisztussal való egyesülésbe és azonosulásba olvad. A lélek lépésről-lépésre levetkőzi egyéni érzelmeit, hogy Krisztuséit öltse magára, s engedje Jézust szabadon élni és működni benne. Ez annyit jelent, mint Jézus nevében és az Ő számára élni, azonosulni vele. A lélek lassankint megszűnik egyénileg létezni, hogy Jézussá legyen és csendben, észrevétlenül átalakuljon belé.
Ha a lélek önzetlen, akkor ezt az azonosulást egy újabb misztikus kegyelem támogatja. Isten hozzáfűzi jelenlétének érzéséhez átalakító működésének szenvedőleges, beléöntött érzését. A lélek nemcsak azt érzi meg, hogy Krisztus benne van, hanem hogy él és működik benne. Tapasztalati módon tudomásul veszi, hogy az a beléöntött szeretet, mely őt megszállja, átitatja és gyakran egész valóját magával ragadja, nem más, mint Jézus szeretete, mellyel Atyját szereti Őbenne. Bizonyos órákban úgy érzi, hogy élete összeolvad Jézus benne levő életével. Ez az egyre csodálatosabb azonosulás végül a szentségi tökéletes egyesülésre, az ún. átalakító egyesülésre vezeti a lelket, amikor is joggal fölkiálthat az apostollal: „Élek, pedig már nem én, hanem Krisztus él bennem.” (Gal 2,20)
Ez a könyv röviden és egyszerűen kifejti a lelki életnek egy fölfogását, amely a szerző véleménye szerint kiválóan alkalmas arra, hogy a lelket a tökéletességre törekvő útjában, a két állomáson át a szentségre vezesse. Ez a fölfogás, mely hitünk alaptételeiben, vagyis a megszentelő malasztról és Istennek bennünk való jelenlétéről szóló tételben gyökerezik, különös módon elősegíti az Üdvözítővel való benső barátság gyakorlatát, mely benső barátság a buzgó lélek útjának első állomása. Majd követve a nagy Apostol csodálatos tanítását, a lelki életet a Krisztusba való átalakulás és a vele való azonosulás felé irányítja.

A könyv fejtegetései:
I. A megszentelő malaszt és az isteni személyekkel való meghitt barátság
II. A megszentelő malaszt és az Úr Jézussal való azonosulás
III. A Jézussal azonosult lélek képmása
IV. A Jézussal azonosult lelkiség előnyei
V. Befejezés
VI. Függelék, mely pontokba sorolva megkönnyíti gyakorlati elhatározások tételét a mindennapi élet számára.

Kattintson letöltésre a "PDF", "DOC", "EPUB" vagy "MOBI" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 849.885 Paul_de_Jaegher_A_Jezus_Krisztussal_azonosult_elet_1.pdf
DOC 659.968 Paul_de_Jaegher_A_Jezus_Krisztussal_azonosult_elet_1.doc
EPUB 125.954 Paul_de_Jaegher_A_Jezus_Krisztussal_azonosult_elet_1.epub
118.697MOBI Paul_de_Jaegher_A_Jezus_Krisztussal_azonosult_elet_1.mobi